Lange groenendaal ca.1904 Het huis had toen nog alleen een beneden verdieping.
Het poortje naar het erfje, het hek wat aan het einde van het poortje te zien is, hebben we laten zitten.
Het Baartje Sanderserf werd in 1687 opgericht als aalmoezenhuis en bood hulp aan daklozen en armen. Baertje Sanders was een rijke weduwe geboren in Gouda. Na het overlijden van haar man verhuisde ze in 1653 naar Zevenhuizen. Bij haar overlijden in 1686 liet ze 25.000 gulden na aan de remonstrantse kerken van Gouda en Zevenhuizen. Met dit geld moest een binnenplaats worden aangelegd.
Een jaar na haar overlijden werd er een huis gekocht aan de Groenendaal wat in die tijd nog bestond uit 1 verdieping. Achter dit huis lag een tuin met vijf huisjes. De huizen, waar aanvankelijk naaste familieleden van Baertje en haar man woonden, telden in 1917 nog zes bewoners. Later werden de huizen gebruikt voor opslag en als pakhuis. Het Sint-Vincentiusgenootschap maakte er gebruik van en ook een rooms-katholieke bibliotheek gebruikte het gebouw voor haar uitleenactiviteiten. In deze tijd kreeg het hofje een lichtstraat. De Limburgse antiekhandelaar Berry van Deurse, bijgenaamd Baardje Sanders, 'oprechte antiekhandelaar' vanwege zijn baard, runde zijn winkel onder deze naam, hoewel hij nooit de eigenaar was.
In de recente geschiedenis stond het Baartje Sanderserf meer dan 15 jaar leeg en zonder doel. We hebben veel tijd en moeite gestoken in het renoveren van de losse gebouwen met behoud van het karakter van het monument. Met trots kunnen we zeggen dat het Baartje Sanderserf weer een toevluchtsoord is, maar vooral voor reizigers. Nu weet je een beetje over de geschiedenis van Baartje Sanders en over de rijke historie. We hebben ons uiterste best gedaan om onze woning, maar ook de twee hof woningen te herstellen en te vernieuwen. Wij hopen dat je net zo geniet van hof woning Cozy Cottage in the city en van hof woning YOUR Tiny House als wij doen.